fbpx

NIEUW: STRENGTH & CONDITIONING BIJ BOOGIELAND

We hebben iets nieuws in Boogie. Een nieuwe discipline waar je verliefd op kan worden, naast het boksen en kickboksen. Een fitnesstrend van een paar duizend jaar oud, die de afgelopen jaren weer ontzettend in de lift zit. Omdat het gewoon mega goed werkt. Mensen vrijheid en progressie schenkt. En, laten we eerlijk zijn: ook omdat het ontzettend instagrammable is. Maar bon: ik doe het zelf al jaren, en ook veel met mijn personal training klanten. En het werkt als een trein. De naam? Kettlebells, baby!

Tot nu toe was kracht en conditie (strength & conditioning) nog een beetje een ondergeschoven kindje in Boogieland. Veel van jullie hebben er dan ook een fitness abonnement naast. Dit jaar hebben we onszelf als doel gesteld om deze discipline als een aparte tak, naast boksen en kickboksen, op te pakken. En jullie nog sexier te maken, no?

Wat valt er te winnen?

Kenmerkend voor onze community is dat veel van ons niet alleen voor fysieke, maar ook mentale fitheid trainen. Boksen en kickboksen is daar geweldig voor. En het blijft maar geven, altijd iets nieuws te leren. 

Maar het fysieke is óók belangrijk. Voor iedereen die bijvoorbeeld probeert af te vallen, of sneller resultaat wil zien in een afgetraind, blessure-vrij en sterk lijf, is het ontzettend slim is om daarnaast ook een vorm van fitness te doen. Lees: gewichten. Ook geweldig voor natuurlijke regulering van je hormoonspiegels. 

Leuk en aardig, maar het is vaak zó geestdodend en muf, toch? Dat dacht jij. Aha! Enter: the kettlebell. Onlangs hebben we flink geïnvesteerd in een prachtige set (competitie) kettlebells. In alle gewichten, van 8 tot 32 kilo. 

Wat zo ontzettend vet is aan kettlebells, is dat jij en ik precies dezelfde oefening kunnen doen, met ieder ons eigen gewicht. Dus als ik voorzichtig aan het proberen ben, pak ik lekker een 8’je bij de kettlebell swing. Maar omdat jij het obviously al jaren doet, maak jij exact dezelfde beweging met een loeizware 24’er. Zo kunnen we met z’n allen samen trainen. Ongeacht vanaf welk punt we starten. Geen gezeik, iedereen rijk. 

 

Wat ik geloof

Al jaren train ik zelf gemiddeld 2 tot 3 keer per week op kracht en conditie. Naast 2 of 3 techniek of zaktrainingen boksen/kickboksen. Eerst was dat vooral met de barbell (die lange halter waar je schijven op laad) – squatten, deadliften, presses. En dat werkt geweldig. Maar ik doe het niet om goed te kunnen squatten. Pardon my french, maar ik wil een fucking panther zijn: a supple leopard. Los, flexibel, explosief en onverwoestbaar. En ik wil me niet vervelen. 

Vanaf daar kwam de kettlebell obsessie echt los. Met één oeroud, elmentair ding kun je al die dingen bereiken. Je kunt ermee grinden (heel zwaar, om sterker te worden), je kunt ermee spelen (lichte gewichten, op één been of in een flow, bijna movement training). Maar  je kunt er ook geweldige explosieve oefeningen mee doen (om sneller te worden). En je traint ongemerkt mega veel mobility en core stability, want je traint je hele systeem: ieder spiertje, peesje en gewricht moet een beetje meedoen en wordt dus sterker, blijer en losser. Dat wil je. Zeg maar dag tegen je rugpijn en je verzwikte enkels; na een tijdje trainen komt dat gewoon niet meer voor. 

En het mooiste: de techniek leren is echt niet moeilijk. En als je de basistechnieken eenmaal geleerd hebt, kan je het zo zwaar maken als je zelf wilt. Plus: koop je er zelf eentje en kun je altijd zelfstandig in je eigen tijd een training pakken. Dat kan al in een half uur. 

In het nieuwe rooster vind je vier Strength & Conditioning of Strength & Mobility per week. In iedere les gaan we nieuwe dingen leren, en bekende bewegingen herhalen. As we speak zijn Emils, Luna, Jascha, Morgan en ik bezig om een goede verdeling te maken tussen leren en trainen, om jullie in no time fit as fuck te maken. Overigens blijven we ook werken met bekende attributen als de barbell, plyo boxes, battleropes en bodyweight oefeningen die je kent van de voormalige circuit-trainingen.

Kom het proberen! En waag het niet om te verzanden in slappe excuusjes over dat je niet sterk genoeg bent, want ik kom al je Ben&Jerry’s opeten. Iedereen kan dit, van kind tot bejaarde en van vrouw tot man tot non-binair. Kleine disclaimer: je gaat verslaafd raken.